tiistai 30. huhtikuuta 2013

Wappu


Hauskaa Wappua :)

Hamonen


Seuraan Kalastajan vaimo-blogia ja sieltä löytyy blogin pitäjän Johannan tosi kivoja neuleohjeita. Blogia on muutenkin kiva seurailla tosi kivojen valokuvien takia. Maaliskuussa Johanna esitteli erään tosi helpon hameen neuleohjeen (täällä, täällä), joka oli ollut norjalaisessa lehdessä. Tykästyin tuohon hameeseen ja siitä lähtien se on poltellut. Kuskailin käsväskyssäni hameeseen tarvittavien lankojen puutelistaa ja jossakin vaiheessa eksyin Joensuun toiseen lankaliikkeeseen. Minulla oli jo aikaisempi hieman huono kokemus kyseisestä kaupasta. Mutta löysin sieltä kuvassa olevat langat ja etsintään jäi vielä hapsulanka. Samassa yhteydessä kyselin yhtä 7-veljestä lankaa, jota olisin tarvinnut. Myyjä katsoi minua pitkillä ja sanoi, että 7-veljestä sukkalangat on raivattu talviteloilleen ja ilmeestä kävi selväksi, ettei kukaan käsityöihminen tarvitse 7-veljestä lankaa kesällä!!  Minä hipsin pois kaupasta häntä koipien välissä ja sottailin, että minun sukan tai minkään muunkaan neuleen tekeminen ei ole kiinni vuoden ajoista, NIIN! Esimerkkinä vuosi sitten juhannuksen valmistuneet juhannussukat. Töissä kerroin jälleen kerran tätä "minua ei ymmärretä" stooria ja työkaverit vinkkasivat, että onhan Joensuussa toinenkin lankakauppa. Niinpä askeleeni johtivat sinne. Siellä oli hieman ystävällisempi kohtelu, mutta vastaus oli ettei hapsulankaa ole enää saatavilla, koska on jo kevät! Siellä esiteltiin korvaava ihan hassu lanka, jota joku oli ostanut tuota hametta varten. Minulle se ei ollut vaihtoehto. Tästä suivaantuneena kävelin viereiseen Anttilaan ja ostin sieltä 7-veljestä Polkkaa, jota heillä oli myynnissä vaikka onkin kesä tulossa!


Ja arvatkaa, torkkupeitto V sai alkunsa...
 

Tulin kotiin ja sain älynväläyksen! Onhan olemassa nettilankakaupat ja niillä ei varmaan ole mitään väliä, onko joulukuu tai heinäkuu, kun ostaa lankoja.



Silmu & solmu-nettilankakauppa myi minulle tarvitsemaani hapsulankaa ja pitihän sieltä tilata jotain muutakin, nimittäin tuo Novitan kesäkäsityöt-lehti (ettei pääse neuleohjeet loppumaan!). Harmittaa hirveästi etten tilannut kaikkia hameeseen tarvitsemia lankoja nettikaupasta, kun oikeista lankakaupoista jäi niin negatiiviset fiilikset.




Hamonen = beban lämmitin valmistui eilen ja tänään pistin päättelemättömät langan päät piiloon hameen alle ja tehtiin karvaisen aamulenkki hamonen päällä. Tykkään kovin hamosesta :))))
Loin hamoseen 120 silmukkaa 60 cm pyöröpuikoille kaksinkertaisella langalla ja neuloin pyöröön joka toinen oikein joka toinen nurja sen 3 cm. Sitten lisäsin tasaisin välein 20 s eli yhteensä140 s. Sitten vain kikkailin eri väristen lankojen yhdistelmillä hamosen pituudeksi minulle sopivan 34 cm kavensin sen 20 s pois ja päättelin neuleen. Minun pitää laittaa vyötärölle joku kuminauhasysteemi. Ajattelin sellaista ohutta pyöreää kuminauhaa. Kalastajan vaimo neuloi hameen levynä aina oikein neuleena, mutta onnistuihan tuon tekemään myös pyörönäkin. Tuosta hapsulangasta sai kivan efektin tuohon hameeseen.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Viime viikko 17.


Mahtavuutta, kun tulee kesä! Kaikki helpottuu potenssiin sata. Juoksulenkkeihin saa vaihtelevuutta ja voi juosta jo kuivuneita sorateitä pitkin. Pääsee maantiepyöräilemään. Ei tarvitse enää pakata vaatteita älyttömästi päälle.

Maanantaina oli vielä virtaa ja tein kotikuntopiirin (20 min) ennen maantiepyörälenkkiä 24,5 km (1 h 9 min). Olen tehnyt kaikki neljä maantiepyöräilyä samaan suuntaan, koska tuohon suuntaan onnistuu pyöräily kevaria pitkin. Tuohon suuntaan on kyllä aika pitkälti taajamaa, jossa pitää varoa liittymiä ja muutakin kevarilla tapahtuvaa liikennettä. Sitten kun pääsee tarpeeksi etäälle, saa paahtaa kevaria pitkin ihan ylhäisessä yksinäisyydessä.Kevarilla pitää vain varoa pitkittäisiä routavaurioita ettei aja kiiturin kapeaa rengasta routauraan. Poikittaisia routanousuja on ollut aika vähän ja nekin niin loivia ettei vaaratilanteita ole päässyt syntymään.


Maanantaina alkoi myös pakon sanelemana tankkaus. Työpaikan kahvihuoneeseen oli ilmestynyt viikonlopun Ralvis-messujen jäljiltä tolokuttomasti karkkia. Karkkia tuli sitten syötyä ihan muutama päivässä, Fazerin siniset ja Dumlet olivat miun lemppareita. Onneksi olen tällä viikolla lomalla, niin ei tarvitse hävittää ihan kaikkea omaan napaan.


Tiistaina heti töiden jälkeen suoraan Rantakylän uimahallille uimaan perinteisen kaavan mukaan lämppää, pullariuintia, vetoja palautuksin ja loppuverraa. Kansa on jo kaikonnut hallilta harrastamaan ulkona tapahtuvaa liikuntaa, koska kuntouimariradalla sai jonkun aikaa ihan yksin polskia. Uintia 2 km (50 min).



Keskiviikkona viikon ensimmäinen juoksu. Kymppi tuli täyteen ja juoksun alku oli kaikkea muuta kuin kivaa. Loppulenkki alkoi maistua jo ihan mukavalta 10 km (1 h 9 min).

Torstaina taloyhtiön kokous ja lepoa liikunnoista. Kokouksen jäänteenä puheenjohtajan nuija muutti meille!

Perjantaina oli tarkoitus maantiepyöräillä, mutta tolkuton väsymys esti kaikki liikunnat. Hyvä niin, sillä pyöräilylenkillä olisi yllättänyt vesisade ja kylmyys!

Lauanatiaamuna heti ysiltä naisten uintivuorolle ja uintia 2,1 km (55 min). En ottanut mitään apuvälineitä mukaan ja tarkoitus oli vain uida matkaa. Mutta kylläpä se olikin tosi yksitoikkoista ja puuduttavaa. Samalle radalle eksyi helikopteriuija, joka antaa haastetta radalla sopimiselle. Vaarana on saada siivestä osumaa ohittaessaan tällaista uijaa. Jos ei minun uintityyli ole täydellistä, niin luulisi tällaisen helikopteriuijan tyylin olevan raskasta! 



Sunnuntaiaamuna viikon toinen juoksulenkki, jonka alku vaikutti lupaavalta, mutta loppu ei niinkään! Juoksua 10,3 km (1 h 14 min) 




Iltapäivällä sain itseäni niskasta kiinni ja maantiepyörä pääsi pisimmälle lenkilleen 35.8 km (1 h 37 min). Viikolla kävin ostamassa Biltemasta kuusiokoloruuviavainsarjan ja sain ruuvattua juomapullotelineet kiituriin. Mutta kuinka ollakaan pyörä on niin pieni, että takatelineeseen ei mahdu tuon kokoista juomapulloa kuin etutelineessä pyörälenkillä nyt oli. Tuon kokoista pulloa ei oikein vauhdissa saa longoteltua telineestä pois. Pitää varmaan hommailla pienempiä pulloja pyörään.


Sain vinkin yhden blogin kautta, että Joensuun Lidelissä oli juoksuhousuja 5 eeroa kipale. Perjantaina työmatkapyöräilin ja kävin töistä päästyäni ostamassa kahdet pyöräilyhousut, kuvassa olevat violetit cabripituiset ja mustat polvipituiset. Sunnuntain pyörälenkille laitoin mustat pöksyt tavallisten juoksuhousujen päälle. En oikein päässyt vielä perille, että auttoiko se pyllyn alla oleva patja beban puutumiseen millään lailla? Mutta sen olen huomannut, että maastopyörällä ajaessa ei sormet rupea puutumaan samalla lailla kuin Cresentillä ajaessa, hassua!

Viikon liikunnat yhteensä 7 h 15 min  (84,8 km).

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Viikko 16.

Viikko 16 (15.4.2013-21.4.2013)
UrheilulajiKplKesto (h)Matka (km)
Juoksu226.5%2:25:1125.9%21.4
Pyöräily (maantie)224.5%2:14:0157.6%47.6
Uinti220.1%1:50:005.1%4.2
Bodycircuit111.0%1:00:000.0%0.0
Kuntopiiri/Kuntosali19.2%0:50:340.0%0.0
Pyöräily18.6%0:47:1111.5%9.5
99:06:5782.7

Viime viikko alkoi jo muistuttaa liikunnoiltaan sitä, mihin tässä on pyritty. Sain alle ensimmäisen viikon johon sisältyi uintia, maantiepyöräilyä ja juoksua aika tasaiset määrät. Lisukkeena näille lajeille tuli maanantain monipuolinen kotikuntopiiri ja torstain bodycircuit. Bodycircuitia ei ole enää kuin kaksi kertaa ja toinen niistä jää minulta väliin. Ihan kiva lukuvuosi monipuolista ryhmäliikuntaa eri laitteilla.


Lauantaina ajelin Cresentillä uimahallille ja uinnin jälkeen takaisin kotiin. Sitten iltapäivällä oli vuorossa kauan odotettu kiiturin neitsytmatka. Sunnuntaiaamuna oli pitkiksen vuoro ja iltapäivällä en voinut vastustaa kiiturin ulkoilutusta. Niin äärettömän kivaa touhua tuolla kiiturilla ajelu, mie tykkään :))) Ajelu jatkui vielä tänäänkin. Keli oli ihan kohdillaan sellaiselle mukavalle työpäivän jälkeiselle polkaisulle.


Juoksun suhteen olen mennyt maltillisella linjalla. Muutama viikko on menty nyt kahden lenkin meiningillä, joista toinen on minun mittapuun mukaan pitkis. Sunnuntain juoksulenkille tuli mittaa 14 km. Alku oli hankalaa, mutta jossain vaiheessa juoksu muuttui sellaiseksi tasapaksuksi puurtamiseksi.Päätähtäin tällä hetkellä on kahden viikon päästä olevan HCR:n selättäminen.


Nyt kun vielä pääsisi korkkaamaan avovesiuinnin märkkärillä, niin sitten olisi jo kaikki tri-lajit kokeiltu sellaisenaan!

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kevät



Vielä kaksi viikkoa sitten nautiskeltiin talvilajeista, kuten hiihdosta täysin siemauksiin. Noissa yllä olevien kuvien maisemissa hiihdin elämäni parhaimpia hiihtokilometrejä kauniissa aurinkoisessa kelissä jäisillä hyvin luistavilla laduilla. Nyt kahden viikon kuluttua jäälle ei ole enää mitään asiaa. Jäälle menokohta on sula ja tämän päivän sanomalehti kertoi, että jäät ovat ohentuneet huippunopeasti. Silti viime hetken kalamiehet näkyivät vielä tänään pilkkivän jäällä. Minä en uskaltaisi enää!


Kotipihalta on lumet huvenneet taivahan tuuliin ihan silmissä viime viikon aikana. Ainoastaan kuvassa näkyvä pihan aurauslumikasa on sulamatta. Karvainen kieriskeli tänään takapihan kuivalla nurmikolla aina kun sen sinne päästi ja sitten sai haravoida kuivaa heinää sen karvoista pois. Pellolle ilmestyi viime viikolla myös joka vuotiset muuttolinnut, töyhtöhyypät. Samoin rusakot aloittivat parveilunsa varsinkin aurinkoisina iltoina ja perjantai-iltana makkarin ikkunasta näkyi kuusi puppea kisailemassa keskenään. Taitaa olla myös niillä kevättä rinnassa.




Tänä aamuna oli myös sorsat ilmestyneet tuohon ojaan uiskentelemaan. Aamulla siitä oli sulana vain pienen pieni kohta, jossa sorsat uiskentelivat.
Vaikka vielä ei olla päästy nauttimaan kovin lämpimästä säästä, tekee auringon paiste ihmeitä omalle keholle ja mielelle. Kivaa aikaa tällaiset aurinkoiset kevätpäivät :)))

Orapihlajapiiri


Luettujen joukkoon siirtyi vaihteeksi nopeasti luettu Hanna Tuurin kirjoittama Orapihlajapiiri. Kirja kertoo yksinhuoltajaäidin ja tyttären suulla vuorotellen elämän muutoksesta, jossa he muuttavat Kuopiosta Irlantiin kyläyhteisöön, jossa hoidetaan kehitysvammaisia. Kirja oli kirjoitettu jotenkin simppelisti ja siitä jäi rauhallinen, mutta kuitenkin sisältörikas lukukokemus. Tytär Anni ei ollut ollenkaan mielissään tällaisesta elämän muutoksesta. Mutta hän sopeutui nopeammin yhteisön elämään ja sai heti kaksi poikaa ystävikseen. Vaikka kirja päättyy Annin toisen ystävän kuolemaan epilepsiakohtaukseen, jäi kirjasta kokonaisuutena positiivinen kuva. Helppo ja nopeasti luettu kirja

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Hampaista vielä

ABC:in pistaasipulla ja kahvi perjantaiaamuna.
Perjantaina kävin tällä erää viimeisen kerran hammaslääkärin tuolissa hikoilemassa. Minua ei hammaslääkärissä vaivaa poraaminen. En yhtään tykkää siitä, että poraamisen takia puudutetaan. Sainkin edellisellä kerralla hammaslääkäriltä kommentin, että minulla on korkea kipukynnys. Perjantaina meinasi ihan eri asia aiheuttaa paniikin. Jälleen kerran lääkäri joutui painimaan sen paikkausmuotin kanssa. Tämä lääkäri ei vain ole saanut pysymään sitä ruuvattavaa muottia minun hampaissa. Lääkäri joutui pitämään kädellään kiinni muotista koko ajan. Suu oli muutenkin täynnä milloin mitäkin laitetta ja sitten siellä on lääkärin sormet, jotka tietenkin jossakin vaiheessa rupesivat kramppaamaan, huh, hut! Paniikki...ei paniikki....paniikki...ei paniikki, kun oma pääkin rupeaa tärisemään lääkärin käsikrampin tahdissa. Piti sitten rentouttaa ihan rauhassa koko kroppa eikä puristaa niitä käsinojia tai omia sormia, jolloin sai muuta ajateltavaa ja siitäkin pälkähästä selvittiin. Kun tuo tilanne oli ohi, aukaisi lääkäri ikkunan ja hengitteli muutaman ajan ulkoilmaa. Minä kakoin kurkkuani ja yritin saada kuivat huulet, kielen , kurkun ja koko nielun toimimaan ja hengityksen tasaantumaan pienestä paniikin poikasesta. Nyt ei tarvitsisi tällä erää muuta kuin kärvistellä maanantaina hammaskiven poiston ajan naishammashoitajan hellissä käsissä, niin saisi tämän hammasasian pois päiväjärjestyksestä yhdeksi vuodeksi, TOIVOTTAVASTI!

Kiiturin neitsytmatka

 


Tänään vihdoin ja viimein sain viedä kiiturin neitsytmatkalle. Pari viikkoa sitten sain vihdoin ja viimein laitatettua klossit pyöräilykenkiin. Tällä viikolla olen tehnyt kuivaharjoittelua kiinnittämällä takan edessä seisovaan kiiturin polkimiin klosseja. Eilen illalla meinasi hermo mennä, kun en saanut menemään ilmaa kiiturin renkaisiin. Onneksi on google ja sain sieltä selville, että pyörissä voi olla kolmen laisia venttiilejä.Minun kiiturissa on tuo prestaventtiili, jonka pään ruuvi täytyy aukaista, niin renkaaseen saa ilmaa :)



Koko viikon on tehnyt suunnattomasti mieli viedä kiituri siihen tehtävään, johon minä sen ostinkin elikkä kiitämään ja viemään minua kilometri toisensa perään pitkin teitä. Ajoin ensin tuohon läheiselle erilliselle kevarille, jossa testailin klossien irrottamsta ja  kiinni laittoa sekä tietenkin kiiturin vaihteistoa. 


Sitten mieli tekikin jo tosi toimiin eli baanalle. Kylläpä minulla on kevyt ja nopsa pyörä.


Ajokeli oli tänään aurinkoinen, mutta aika tuulinen. Valitsin neitsytmatkareitiksi kevarin, jossa tuuli oli sivutuulta sekä mennessä että tullessa. Reitti oli melkein kokonaan kuivaa asfalttia. Ihan muutamassa kohti lumipenkat itkettivät vettä kevarille.






Monta pientä ja vähän suurempaa pyöräilyvarustetta uupuu vielä. Pyörän pullotelineet minulla on valmiina, mutta kun rupesin niitä tänään kiinnittämään niin eipähän tästä taloudesta löytynyt sopivan kokoista kuusiokoloavainta, höh!

Pyörä tuntui hyvältä ja kyllähän se painii ihan eri sarjassa vauhdiltaan ja keveydeltään kuin minun menopeli Cresentti..Vitsi minä olen ihan fiiliksissä tuon pyöräilyn suhteen :))

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Uinnista


Nyt avaudun trithlonin avauslajista elikkä uinnista. Minä tykkään tosi paljon tehdä uintitreeniä. Elämäni yksi parhaista päätöksistä oli, että menin syksyllä uinnin tekniikkakurssille ja opettelin uimaan vaparia. Uintitreeni ei ole ollut yhtään kertaa minulle vaikeaa, vaan aina menen tosi mielelläni sinne katselemaan niitä uimahallin kaakeleita. Minulla ei ole uintivalmentajaa tai jatkuvaa seurantaa uinnin tekniikassa. Pääsiäisen trileirin yksi parhaimmista anneista oli ulkopuolisen valmentajan tsekkaus minun vaparin tekniikasta. Sain siihen tosi hyviä vinkkejä ja treenivariaatioita. Tekniikka on omasta mielestä aika kohdillaan, ainoastaan käsivedon alkuun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Uinnin tekniikkaa on tietenkin jatkuvasti pidettävä mukana kuvioissa, mutta ihan hakoteilläkään ei olla. Huomaan oman uintikunnon kehittymisen siinä, että nyt jaksaa vetää esimerkiksi 1000 metrin pullariuinnin ihan kevyesti. Vajaassa tunnissa saa uitua reilut kaksi kilometriä ja nykyään uintimäärä onkin 2 - 2,7 km / harkka. Myös vedot ovat tulleet treenin sisältöön. Aluksi meni 2 x 25 m palautuksin, mutta eilen jaksoin tehdä jo 6 x 50 m 15 s palautuksella, eikä tehnyt edes tiukkaa. Uintinopeus kehittyy koko ajan.
Osallistuin myös "Ui kesäksi kuntoon" uintiin, jossa korttiin kerättiin uintikilometrit tietyn ajan. Minulle kertyi tuona aikana reilu 18 km uintia. En olisi itse täyttänyt uintilankettia, mutta uimahallin täti otti käsipuolesta kiinni ja täytti lanketin minulle valmiiksi.



Noiden uimalasien hankkiminen oli yksi selkeä uintimukavuuden parantaja. Ensin useamman kuukauden kamppailin uimalasien huurtumisen ja veden hörppäämisen kanssa. Noiden lasien kanssa ei ole tarvinnut kertaakaan ottaa niitä kesken uinnin pois silmiltä. Nyt viime aikoina on tullut jonkun verran lasien huurtumista, mutta sen kanssa vielä pärjää. En tiedä rupeaako lasien silikonit fuskaamaan jonkun verran vai onko se vaan omaa hikoilua? Pullari on myös ollut ihan verraton apu treenailussa. Käsivetoja saa hyvin vahvistettua pullariuinnilla.
Toivottavasti myös avovesiuinti olisi yhtä kivaa tai vielä kivempaa kuin uimahalliuinti!!!

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Hammaspäivitys


Aikaisemmassa Punatulkku-blogissa kirjoittelin vuonna 2009 - 2010 monen monta postausta hammaslääkäriasioista, jotka olivat silloin tosi akuutti, vaikea ja pitkä asia.
Päivitetäänpä taas hammasasioita, kun niiden aikataulua voi sitten taas muutaman vuoden päästä täältä tarkistaa. Joka ainoan hammaslääkärissä käynnin jälkeen teen lupauksen, että käyn siellä vuosittain. Miten ne lupaukset tahtovat vaan aina unohtua. Nytkin tuon pitkän episodin jälkeen pyysin hammaslääkäriä laittamaan minulle kutsun vuoden päästä tarkistukseen. Mutta jotenkin vain ehdotettu aika ei käynyt kesäkuussa, sitten iski päälle kesälomat ja syksyllä sitä ei vaan muistanut. Nyt tämän vuoden puolella etsin edellisen hammaslääkärin yhteystietoja, mutta niitäpä ei löytynyt edellisestä hammaslääkäriasemalta.
Neljä viikkoa sitten yhtenä iltana iltapalaa, jossa oli pähkinöitä, puraistessa yksi hammas taas tuntui jotenkin oudolta. Kielellä koklatessa ei tuntunut mitään ihmeempää, mutta aamulla porkkanaa puraistessa koko hammas tuntui liikkuvan. Ei kun soittelemaan hammaslääkärille aikoja. Taisi sitten kuudes soitto tuottaa tulosta, kun soitin ns. päivystävälle yksityiselle hammaslääkärille, joka pitkin hampain lupasi ottaa minut vastaan ruokatunnillaan seuraavana päivänä. Niin sitten istuin hammaslääkärin tuolissa sellaiset 45 minuuttia, kun lohjenneen paikan tilalle laitettiin uusi paikka. Välillä minusta tuntui, että hammaslääkärin olisi tehnyt mieli laittaa hanskat naulaan ja sanoa, että etsi hammaslääkärisi. Mutta siitä kuitenkin selvittiin ja kyselin arasti, että otatko minut asiakkaaksi ja annatko ajan tarkistukseen. Ensimmäisellä lomaviikolla kävin sitten tarkastuttamassa hampaat ja ne kuvattiin. Yhden vanhan amalgaamin alta löytyi reikä. Niinpä toisella lomaviikolla kävin sitten toisen kerran pitkällä hammaslääkärikäynnillä. Tämäkin hammas oli todella vaikeassa paikassa paikata ja hammaskiven poistoon ei jäänyt enää aikaa. Niinpä olen menossa perjantaina vielä ainakin yhden kerran hammaslääkärin tuoliin nautiskelemaan siitä ihanuudesta.

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kevyt viikko 15.

Viikko 15 (8.4.2013-14.4.2013)
UrheilulajiKplKesto (h)Matka (km)
Juoksu239.3%2:15:5180.9%19.5
Uinti234.7%2:00:0019.1%4.6
Bodycircuit117.3%1:00:000.0%0.0
Kuntopiiri/Kuntosali18.7%0:30:000.0%0.0
 6 5:45:51 24.1

Jännä juttu, kun antaa itselleen luvan relata, niin sitä sitten relaa. Kahden tehoviikon (=lomaviikon) jälkeen ajattelin ihan tarkoituksella antaa itselleni kunnon lepoviikon. Sellaiseksi viikko 15. myös muodostui. Maanantaina vielä jaksoin tehdä kotikuntopiiri /juoksutreenit, mutta tiistai- ja keskiviikkoiltoina olin niin väsynyt, etten jaksanut syödä edes iltapalaa. Viikkoon sisältyi kaksi täysin liikkumatonta päivää. Muuten viikkoon sisältyi kaksi kivaa uintia ja kaksi ei niin kivaa juoksua. Vitsi, kun minä kuitenkin tykkään itse juoksusta, mutta en sen lieveilmiöistä eli vatsaongelmista ja polvi/pakarakivusta, jotka ovat nyt vaivanneet minua juoksulenkeillä :(

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Haaste: viikon menu

Sain Outilta seuraavanlaisen haasteen. Kiitos Outi :)
  • kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoka (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)
  • jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu :)
  • 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin “Viikon vinkki”
  • kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.
  • laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu
Ensimmäiseksi pitää tänne kirjoittaa auki kootut selitykset, koska tämän haasteen kuvia ja tekstiä ei ole kaiken helpoin laittaa tänne someen esille. Minä en ole perinyt äidiltäni ruuan laitto geeniä, en sitten alkuunkaan. Minä en ole koskaan tykännyt ruuan laitosta, enkä ole sitä koskaan suuremmassa määrin harrastanut. Aina olen mennyt sieltä mistä aita on matalin eli suosiolla antanut muiden tehdä ruuat silloin kun se on mahdollista. Kun itse käytännön pakosta joudun laittamaan ruokaa, teen helppoja yleensä wokissa valmistuvia helppoja ruokia. Enää en tunne tämän asian kanssa huonoa omaatuntoa. Ainoastaan minua huolettaa minkälaiset eväät olen antanut juniorille tästä kotiaskareesta.


Viime sunnuntaina tein ison wokillisen kasvispläjäystä eli wokkasin maissia, papuja ja pikkuporkkanoita öljyssä. Kastikkeen tein paistijauhelihasta, pikkuporkkanoista ja ruokakermasta. Tällaisen ruoka-annoksen söin maanantaina työpaikalla lounaaksi. Tätä samaa pääruokaa jäi vielä tiistaille, lisukkeet olivat vain erilaiset. Keskiviikkona töissä lounaalla söin vieläkin samaa kasvispläjäystä, kastike oli vain vaihtunut lohikastikkeeksi. 



Jotta haaste ei jäisi vajaaksi kuvien suhteen, valokuvasin tiistain iltapalan. Tällainen pläjäys kaikkea terveellistä kaadetaan lautaselle ja ei kun ääntä kohti. Minun ruokarytmiini ei sovi nykyisin kuin aamupala, aamukahvi töissä, lounas töissä, iltapäiväkahvi töissä ja iltapala. Tiedän, se on aivan liian vähän varsinkin iltapäivä - ilta aikaan! Tosin olen yrittänyt muistaa ottaa iltapäiväkahville jotain extraa mukaan, kuten banaanin, pähkinöitä, porkkanan.Syön myös aina, jos kahvin kanssa tarjotaan pullaa, suklaata, kakkua, karkkia jne. Tällä viikolla pullaa oli tarjolla maanantaina, tiistaina ja torstaina.


Keskiviikon ja kaikkien muidenkin päivien aamupala muodostuu nykyisin pääpiirteittäin kuvassa olevista aineksista. Kaurapuuro marjoilla, raejuustolla ja Valion < 10 % mehukeitolla, kauraleipäpala kinkulla, kurkulla ja aamupalajuustolla, tomaattia, porkkana, Magnesium-tabletti ja mehu. Aamu- ja iltapalat ovat kohdillaan tämän hetkisissä syömisissäni (jotain positiivista, hei)!

Torstaina oli koko päivän kestävä suunnittelupalaveri ja käytin yhteistyökumppanit työpaikan ruokalassa syömässä ja sain näin ollen itsekin syödä lounaan firman piikkiin. Seisovasta pöydästä monipuolinen salaatti, riisiä ja jotain lihakastiketta sekä jälkkäriksi pannari hillolla ja kahvi.

Perjantaina minulla oli ilo syödä lounas, joka oli juniorin laittama. Hän on tällä hetkellä työharjoittelussa ja laittaa joka päivä itselleen eväät. Monena päivänä tehdään kristillistä tasajakoa ruokamäärien suhteen (= juniorille ainakin 2 x  äipän annos) ruokarasioihin, jotka kerätään sitten jääkaapista mukaan kun lähdetään aamulla töihin. Juniori oli tehnyt torstai-iltana kasvisnakkiwokin ja sellaista nautin minäkin lounaaksi  perjantaina.


Lauantaina olin varautunut tekemään riisi-kana-porkkanajutskan, mutta riisiäpä ei ruokakomerosta löytynyt, joten täytyi tyytyä täysjyväpastaan. 


Jälkiruokia en erikseen tee. Torstaina nautittu pannari hillolla ja kahvi oli poikkeus. Viikonloppuna kuten eilen ja tänään käyn treenaamassa aamupalan jälkeen ennen lounasta, enkä aamulla keitä kahvia. Heti lounaan jälkeen alkaa kahvihammasta pakottaa ja usein heti jälkkäriksi keitänkin kahvit. Eilen ja tänään jälkkärikahvin kanssa nautiskelin muutaman kaurakeksin ja pehmeitä taateleita.


Sunnuntailounaalla oli eilistä ruokaa lisättynä muutamalla nugetilla ja lisukkeet tietty päälle. Näillä jaksaa sitten iltapalalle asi.

Haastan näillä kulmilla kirjoittavat blogitutut: Hiluvitkun, Hannen ja Hansun